Menu


Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας.

Είναι η δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.

Η υστερεκτομή μπορεί να είναι:
Υφολική - κατά την οποία ο τράχηλος δεν αφαιρείται
Ολική - κατά την οποία ο τράχηλος αφαιρείταιΟλική ΥστερεκτομήΗ υστερεκτομή δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αρκετών παθολογικών προβλημάτων της μήτρας. Επειδή πρόκειται για μία αρκετά σημαντική επέμβαση, οι γιατροί σε αρχικό στάδιο συνήθως προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Για καταστάσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, η υστερεκτομή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.Τι είναι υστερεκτομή; 
Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.
Πότε μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί υστερεκτομή;

  • Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει περιόδους  με μεγάλη απώλεια αίματος ή ακανόνιστους κύκλους που δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

  • Όταν έχει διαγνωσθεί πρόπτωση μήτρας, δηλαδή η μήτρα έχει χαλαρώσει και έχει κατέβει μέσα στον κόλπο ή έξω από αυτόν.

  • Ινομυώματα (που μπορεί να προκαλούν μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά)

  • Έντονη δυσμηνόρροια και χρόνιο πυελικό πόνο

  • Ενδομητρίωση

  • Καρκίνο

  • Ατονία της μήτρας και αιμορραγία μετά τον τοκετόΜε ποιον τρόπο γίνεται η επέμβαση και τι πρέπει να αποφεύγεται αμέσως μετά;

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
1.      Με τομή στην κοιλιά (κοιλιακή υστερεκτομή). Αυτή συνήθως γίνεται με χαμηλή εγκάρσια τομή αλλά μερικές φορές ίσως χρειαστεί να γίνει κάθετη.
2.      Κολπική υστερεκτομή, με την οποία αφαιρείται η μήτρα από τον κόλπο χωρίς να γίνει τομή στην κοιλιά
3.      Με λαπαροσκοπική μέθοδο με την οποία γίνονται τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά και η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο.Με τους πρώτους δύο τρόπους η ασθενής συνήθως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ή στην κλινική για μερικές μέρες ενώ με τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να φύγει άμεσα. Ο τρόπος επέμβασης συζητείται με τον γυναικολόγο.
Μετά την επέμβαση συστήνεται ανάπαυση για διάστημα μερικών εβδομάδων, κάτι που επιτρέπει στους ιστούς να επουλωθούν. Έπειτα από τις 6 εβδομάδες, γίνεται μετεγχειρητικός έλεγχος.Υφολική Λαπαροσκοπική ΥστερεκτομήΗ υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή αποτελεί αναγνωρισμένη τεχνική και καθιερωμένη πάνω από 25 χρόνια. Γίνεται με πολύ μικρές τομές στην κοιλιά με τρόπο που επιτυγχάνεται η αφαίρεση του σώματος της μήτρας και η διατήρηση του τράχηλου αυτής, όταν τα test Παπανικολάου είναι φυσιολογικά.
Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και το χειρουργείο διαρκεί περίπου μέχρι και μια ώρα, καθώς ολόκληρη η επέμβαση πραγματοποιείται από τις μικρές τομές στο δέρμα και η αφαίρεση της μήτρας με ειδικό χειρουργικό εργαλείο που εισέρχεται μέσω μιας εκ των τομών.
Μετεγχειρητικά η ασθενής έχει λιγότερο πόνο από τα ανάλογα κοιλιακά ανοικτά χειρουργεία αλλά και από τα κολπικά. Μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι της το ίδιο απόγευμα και, αν επιθυμεί, να συνοδευτεί στην οικία της το ίδιο βράδυ. Το πρώτο μετεγχειρητικό βράδυ είναι συνήθως ομαλό και το ήπιο κοιλιακό άλγος ελέγχεται άριστα με κοινά παυσίπονα, τα οποία και χορηγούνται για λίγες ημέρες εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί.Φέροντας μικρότερο ποσοστό επιπλοκών από τους άλλους τρόπους υστερεκτομής, η υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή δίδει άμεση λύση στα προβλήματα της γυναικάς που αφορούν τις βαριές περιόδους, τις ακατάσχετες αιμορραγίες, τα ινομυώματα, το αίσθημα βάρους και πίεσης στην ουροδόχο κύστη με συνοδό σύμπτωμα από το ουροποιητικό σύστημα όπως η ανάγκη για συχνή ούρηση. Μερικές φορές μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί, πολύ μικρού βαθμού σταγονοειδής ποσότητα αίματος στη σερβιέτα κάθε μήνα, που αντιστοιχεί στην περίοδο, λόγο της διατήρησης του τράχηλου της μήτρας κατά την επέμβαση.Θεωρητικά με την υφολική υστερεκτομή διατηρούνται τα νεύρα του τραχήλου της μήτρας και η γυναίκα δεν παρατηρεί συνήθως έκπτωση της σεξουαλικής της λειτουργίας. Διατηρούνται, επίσης, οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τον τράχηλο και τον κόλπο, με συνέπεια μικρότερη πιθανότητα προπτώσεως του κολοβώματος στο μέλλον.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=qIQCdciKMjU

Πηγή: http://www.womens-care.gr

Go to top